AGÜ HUKUK MÜŞAVİRLİĞİ

AGÜ HUKUK MÜŞAVİRLİĞİ

Hak, kişinin hukuken korunan ve sahibine bu korumadan yararlanma yetkisi veren bir menfaattir. Hak arama hürriyeti ise herkesin, meşru vasıta ve yollardan faydalanmak suretiyle yargı mercileri önünde davacı veya davalı olarak iddia ve savunma ile adil yargılanma hakkına sahip olmasıdır.

Hak arama özgürlüğünün teminatı konumunda bulunan avukatlık meslek mensupları, yargının üç önemli sacayağından birinin temsilcileri olarak, adalete olan güvenin korunmasında büyük rol oynamaktadırlar.

Avukatlığın amacı; hukuki münasebetlerin düzenlenmesini, her türlü hukuki mesele ve anlaşmazlıkların adalet ve hakkaniyete uygun olarak çözümlenmesini ve hukuk kurallarının tam olarak uygulanmasını her derecede yargı organları, hakemler, resmi ve özel kişi, kurul ve kurumlar nezdinde sağlamaktır. Avukat bu amaçla hukuki bilgi ve tecrübelerini adalet hizmetine ve kişilerin yararlanmasına tahsis eder.(1136 sayılı Avukatlık Kanunu md.2)

Kanun işlerinde ve hukuki meselelerde mütalaa vermek, mahkeme, hakem veya yargı yetkisini haiz bulunan diğer organlar huzurunda gerçek ve tüzel kişilere ait hakları dava etmek ve savunmak, adli işlemleri takip etmek, bu işlere ait bütün evrakı düzenlemek, yalnız baroda yazılı avukatlara aittir. (1136 sayılı Avukatlık Kanunu md.35)

Kamu kurum ve kuruluşları ile kamu iktisadi teşekküllerinde görevli avukatlar görevlerinin gereği olan işleri yaparken baro levhasına kayıtlı avukatların yetkileriyle haklarına sahip ve onların ödevleriyle yükümlüdürler. (1136 sayılı Avukatlık Kanunu Ek Madde 1)

Görev sırasında veya yaptığı görevden dolayı avukata karşı işlenen suçlar hakkında, bu suçların hakimlere karşı işlenmesine ilişkin hükümler uygulanır. (1136 sayılı Avukatlık Kanunu md.57)

AGÜ Hukuk Müşavirliği, 124 sayılı Yükseköğretim Üst Kuruluşları İle Yükseköğretim Kurumlarının İdari Teşkilatı Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 26. maddesine göre Üniversite idari teşkilatını oluşturan birimlerden birisidir.

AGÜ Hukuk Müşavirliği, Hukuk Müşaviri başkanlığında üç avukat ile hizmet vermektedir.
Hukuk Müşavirliği avukatları, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 13/a maddesi kapsamında Üniversite tüzel kişiliğini temsil eden Üniversitenin en üst yöneticisi olan Rektörden aldıkları vekâletnameye istinaden Üniversite tüzel kişiliğini mahkeme, hakem veya yargı yetkisini haiz bulunan diğer organlar huzurunda temsil etmekte, Üniversitenin hak ve menfaatlerini dava etmek ve savunmak, adli işlemlerini takip edip bu işlere ait evrakı düzenleme konusunda tek yetkili statüsüne haiz olarak görev yapmaktadırlar. 

Hukuk Müşavirliği, bir temsil ve danışma birimi olduğundan kendiliğinden harekete geçerek Üniversite birimlerinin idari işlem ve eylemlerinin hukuka uygunluğunu denetlemesi mümkün olmayıp, diğer birimlerin olası hukuka aykırı idari işlemleriyle ilgili etik ve hukuksal sorumluluğu bulunmamaktadır.

İyi olmak kolaydır, zor olan adil olmaktır. (Victor Hugo)